sobota, 29 marca 2014

Pieniężny kurczak w dziwacznej marynacie

Mieliśmy jakąś burzę mózgów z Moderatorką i tak wyszło, że mamy ochotę na coś z miodem i tak po kawałeczku powstał zarys dania na które mamy ochotę, w ostatecznej wersji zmieniłem kilka pozycji bo już taki ze mnie zimny drań. Nie mniej jednak wyszło pycha! To czego nie zjedliśmy poszło w kawałkach na pizzę następnego dnia, która wszystkich zachwyciła. W sumie pizza z bananem i ananasem i pikantno-słodkim kurczakiem zawsze spoko. Podaje przepis na 'dziwaczną' marynatę i ile mięcha w tym można 'ukisić' oraz sposób przygotowania.


Marynata (na 0,5-1kg piersi kurczaka)
-1/2 szklanki soku pomarańczowego
-2 łyżki płynnego miodu
-1/2 łyżeczki garam masaala
-1 łyżeczka tabasco
-2 łyżki sosu sojowego
-szczypta cynamonu
-1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie :
1) Wymieszać składniki marynaty, aż miód się rozpuści.
2) Kurczaka pokroić w niegrube plastry (pierść przekroić na pół wzdłuż) i marynować minimum przez noc w lodówce.
3) Odsączyć z marynaty i grillować po 3 minuty z obu stron.
4) Marynatę zredukować (gotować na małym ogniu) do konsystencji gęstego sosu.
5) Kurczaka polać sosem przed podaniem i przystroić 'czymś zielonym' np. posiekaną kolendrą.
*6) Kurczaka pokroić w paseczki, ułożyć na talerzu, sos podać w małej miseczce do 'maczania' kurczaka. Smakuje równie dobrze na zimno więc sprawdzi się jako przekąską lub starter. Smacznego!

(English version below the photo)


Маrinade (enough for 0,5-1kg chicken) :

-1/2 cup orange juice
-2 tbsp liquid honey
-1/2 tsp garam masaala powder
-1 tbsp Tabasco
-2 tbsp soy sauce
-small pinch of cinnamon
-1/2 tsp salt

1) Mix marinade ingredients until the honey is dissolved.
2) Cut chicken breast in thick slices and marinate at least overnight.
3) Drain the marinade and grill for ~3 minutes both sides.
4) Reduce marinade until saucy consistency
5) Pour sauce over cooked chicken, garnish with coriander and serve.
*6) Slice the chicken, place on plate with dipping bowl with sauce and serve as an entree. Tastes cold as good as hot. Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz