czwartek, 3 kwietnia 2014

Azjatycka sałatka makaronowa na zimno

Robiliśmy podobne coś niedawno w szkole, stwierdziłem, że tylko ciut podrasować i będzie elegancja. Z racji tego, że makaron soba cięzko jest dostać w Polsce to użyjcie makaronu spaghetti z pszenicy durum (tego twardego, ciemnego makaronu). Krótko o daniu - lekko pikantna od chilli i szypiorku, kwaskowata od octu, słodka i chrupiąca od groszku cukrowego. Czas przygotowania = czas ugotowania makaronu. Bo reszte składników wystarczy pociąć, zrobić sos, zalać wymieszać i jeść! Idealna opcja na leniwy obiad albo orzeźwiające danie na gorący dzień.



Składniki :
-150g makaronu Soba (na zdjęciu jest inny makaron, więc można eksperymentować z innymi rodzajami)
-50g groszku cukrowego
-1/3 szklanki posiekanej zielonej cebulki ze szczypiorkiem
-1/2 (lub całe) posiekane chilli
-1,5 łyżki sosu sojowego
-1,5 łyżki oleju sezamowego
-0.5 / 1 łyżka octu (najlepiej ryżowego)
-ziarna sezamu do posypania

Przygotowanie :
1) Mаkaron ugotować al-dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą (aż będzie całkiem zimny) lub włożyć do wody z lodem na ~1 / 2 minuty
2) Groszek pokroić na ukos w cienkie paseczki, to samo zrobić z resztą warzyw.
3) Połączyć dodatki z (odcedzonym, ale wciąż mocno wilgotnym) makaronem i wlać sos (wymieszane płynne składniki). Jeżeli czegoś brakuje w smaku to doprawić w/w składnikami sosu wedle upodobania.
4) Posypać sezamem i jeść póki zimne! (Jeżeli użyliśćie makaronu soba/durum spaghetti to można spokojnie odstawić na dzien do lodówki, w przypadku makaronów miękkich wchłoną one sos i będą rozmiękłe i 'niefajne') Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz